Skip to content

Nazorg instructies

  • Na de procedure kunnen er zwellingen optreden. Deze verdwijnen na enkele dagen.
  • De baby kan wat onrustig zijn op de dag van de behandeling en tot enkele dagen nadien. Het kan ook zijn dat de baby meer of minder wil drinken. Dit is normaal en verbetert nadien.
  • Mocht uw baby tussen de 1 en 12 weken oud zijn, kunt u eventueel een zetpil paracetamol van 60mg geven (bij een lichaamsgewicht tussen 3,0 – 5,5kg) of 120mg (bij een lichaamsgewicht tussen 5,5 – 10kg), om de 8 uur gedurende de eerste 3 dagen na de behandeling.
  • Vanaf de eerste dag na de behandeling dient u de wond(en) nazorg te doen met een steriel kompres en gewassen handen conform de instructies die de behandelaar tijdens de eerste afspraak heeft gegeven. Wikkel het kopres om de wijsvinger heen en wrijf die 3 keer heen en weer van links naar rechts over de gehele oppervlakte van de wondjes. Op deze manier voorkomt u dat de lipband(en) en tongriem weer terugroeien naar de oude situatie. Het doel van deze oefeningen is om ervoor te zorgen dat de fibrine laag (herstel laag) weggewreven wordt. Het is erg belangrijk dat u hier consequent in bent. Dit is namelijk cruciaal voor het succes van de behandeling. Deze oefeningen dienen 14 dagen lang gedaan te worden.
  • Tevens begint u vanaf de eerste dag na de behandeling met de verticale stretch nazorg oefening: Houd gedurende 5 seconden de bovenlip van uw baby zover mogelijk naar buiten gekruld. De oefening voor de tong is als volgt: Zet uw twee wijsvingers aan elkaar ter hoogte van de wond onder de tong en duw de tongriem ter hoogte van de wond naar achter. Houd dit voor 5 seconden lang vast. Deze nazorg oefeningen kunt u vier keer per dag doen voor een periode van 14 dagen lang.
  • Het kan voorkomen dat er een bloeding van de lip of tong ontstaat bij het botsen tegen de lip of tijdens de wondnazorg. Mocht dit gebeuren kunt u het beste wat druk uitoefenen met een koud/nat kompres gedurende vijf minuten totdat de bloeding stopt.
  • Zorg tijdens het voeden dat de baby zoveel mogelijk van de tepel en tepelhof in de mond neemt. Help indien nodig de lippen van de baby over de tepel te krijgen zodat ze niet naar binnen plooien.
  • Tijdens het slapen kunt u enkele keren de mond van de baby openen door zachtjes de kin naar beneden te duwen. De tong zou tegen het gehemelte moeten liggen en de wond zou zichtbaar moeten zijn. Indien dit niet het geval is kunt u het beste met de vinger onder de kin de tong zachtjes omhoogduwen en vervolgens de mond opnieuw openen met een zachte druk op de kin naar beneden. Dit is een controle om te kijken of de tong effectief omhoog tegen het gehemelte ligt. Dit is een goede oefening voor uw baby’s “sleeping tongue posture hold ”.
    Zie voor een voorbeeld video onder aan deze pagina:
  • Met de vinger rond de lippen masseren. Op deze manier stimuleert u uw baby om de laterale tongbewegingen te oefenen.
  • Touwtrekken: op een willekeurig moment van de dag, wanneer uw baby tevreden en alert is (niet vlak voor een voeding). Met korte nagels, gewassen handen, de wijsvinger of een pink in de mond van uw baby doen en met de nagel naar de tong kant gericht. Als de baby eraan zuigt, kunt u uw vinger een beetje naar buiten trekken, zodat de zuigspieren van uw baby zullen aansterken.
  • Mocht er 1 week na de behandeling nog geen verbetering zijn opgetreden, kan de tandarts een extra verwijzing geven voor mogelijk het inschakelen van pré-verbale logopedie, een lactatiekundige, of een osteopaat.

Voorbeeld video "Sleeping tong posture hold"

Geschreven door Tandarts MSc Marina de Lima Barbosa Janssen

(BIG Registratie: 19913442002)